Пропускане към основното съдържание

Диаграма на Гант с електронна таблица



Диаграмата на Гант се състои от ленти, ориентирани успоредно на времевата ос. Всяка лента представлява отделна задача в проекта (вид работа), краищата ѝ — началния и крайния момент на изпълнението  ѝ, а дължината ѝ - продължителността на задачата.
Тези диаграми могат да се използват и за други, не точно производствени, цели - например да покажат заетостта на учебна зала.
Когато представянето на данните е регулярна задача може да се използва специализиран софтуер като GanttProject, но за инцидентна визуализация можем да се справим с „подръчни средства“. Сега ще покажем как с електронна таблица (LibreOffice Calc) ще визуализираме времето, за което няколко служители са работили във фирмата:
Изходните данни са в няколко колони:
Продължителността на трудовия стаж в дни определяме с формулата D2=C2-B2, като я копираме за всеки последващ ред. На 6-и ред съответно с функцията MIN и MAX определяме минимална и максимална дата в таблицата, а на 7-и ред - записваме начална (1.1.1989) и крайна (31.12.2015) дата на периода, който ще бъде разглеждан, като ги форматираме в цифров тип (Number), за да ги използваме по-късно като филтър и за отместване на графиката от осите.
Избираме си хоризонтална лентова диаграма с наслагване:
Screenshot-Chart Wizard.png
Определяме кои данни ще ползваме:
Коригираме сериите, като ни трябват само начална дата и продължителност:
Коригираме Y оста:
В мащаба махаме отметките за автоматично скалиране и задаваме минимална стойност 32509 (по-късно тя автоматично ще се форматира като дата), максимална стойност - 42369, като ги взимаме от 7-и ред на таблицата, а за главен интервал задаваме 365 (дни).
В секцията Label задаваме надписите да бъдат завъртени на 90 градуса.
В секцията Numbers махаме отметката за форматиране според началните данни (които реално са числа, бр. дни) и задаваме формат дата, като искаме да се визуализира само годината.
Засега получаваме това:
От всичко, което е визуализирано, ни интересува само продължителността. Серията с началните дати ще „оцветим“ безцветно (ще зададем fill > none), за да не ни пречи, ще махнем легендата, можем да добавим заглавие. Крайният резултат е напълно задоволителен:

Източници:



Коментари

Популярни публикации от този блог

Проектиране на кемпер с VehiPlan

Оливер Колонж (Oliver Collonge) написва през 2011 г. втора версия на безплатната програма за дизайн на кемпери VehiPlan . Според автора тя е писана и трябва да работи под Windows 2000/Vista. Пробите показват, че работи нормално и под Windows 7 и 10. След като свалите архива (zip) можете да го разархивирате в C:\Windows\Program Files (x86)\. Програмата е с френски интерфейс и затова са необходими още няколко файла - vb6fr.dll , comdlg32.ocx & mscomctl.ocx . Тези файлове се поставят в C:\Windows\SysWOW64\. Comdlg.ocx се поставя в C:\Windows\System32\. След това е необходимо да се стартира Command Prompt (cmd - като администратор) и да се изпълни командата: regsvr32 %systemroot%\system32\comdlg32.ocx Ако възникне някакъв проблем, по-нова версия на файла може да се свали от тук . След това трябва да направим препратка към C:\Program Files (x86)\VehiPlan-2-0-0\VehiPlan.exe за по-удобно стартиране, която да поставим на работния плот или друго подходящо място. В архивния файл на програмат

MD5 и SHA-1 хеш алгоритми

MD5 (от „message-digest“) криптографският алгоритъм е създаден през 1991 г. от проф. Роналд Райвест и за първи път е публикуван през април 1992 г. Целта му е да замени компрометирания MD4 алгоритъм, който не е достатъчно сигурен. В последствие се оказва, че и MD5 не отговаря на съвременните изисквания за сигурност и може да бъде разбит. MD5 е построен върху конструкцията на Merkle–Damgård и генерира шестнайстично число със фиксиран размер от 32 символа (128 бита) за входящо съобщение с произволна дължина. Идеята е да се създаде уникален идентификатор за съобщението, който да гарантира неговата истинност. Например: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog") = 9e107d9d372bb6826bd81d3542a419d6 Дори малка промяна, напр. добавя не точка в края на входящото съобщение би трябвало да генерира нов уникален идентификатор: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog . ") = e4d909c290d0fb1ca068ffaddf22cbd0 Дължината на вход