Пропускане към основното съдържание

Firefox, стар компютър и flashplayer


Източници:
Keywords:
adobe, flash, firefox, lock, pin, hold, synaptic, apt-get, dpkg, youtube, vbox, sse2, linux, ubuntu 10.04
Версия 11 на Adobe Flash плъгина, който ни позволява да гледаме клипове от YouTube, Vbox и т. н. е компилиран за използване с sse2 възможностите на процесора. Intel въвежда тези инструкции с Pentium 4 през 2001 г., но останалите производители ги прилагат в 64-битовите си процесори. Ако сте с по-стар компютър/процесор (аз съм с AMD Sempron 2200+) този плъгин няма да работи. Разбира се, прогресивното човечество е намерило решение и за тази болка:

1. Проверете дали процесорът ви поддържа sse2:
angie@angie-desktop:~$ cat /proc/cpuinfo
processor    : 0
vendor_id    : AuthenticAMD
cpu family    : 6
model        : 8
model name    : AMD Sempron(tm)   2200+
stepping    : 1
cpu MHz        : 1500.685
cache size    : 256 KB
fdiv_bug    : no
hlt_bug        : no
f00f_bug    : no
coma_bug    : no
fpu        : yes
fpu_exception    : yes
cpuid level    : 1
wp        : yes
flags        : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse syscall mp mmxext 3dnowext 3dnow up
bogomips    : 3001.37
clflush size    : 32
cache_alignment    : 32
address sizes    : 34 bits physical, 32 bits virtual
power management: ts

Проверяваме flags - при мен има sse, но не и sse2

2. Сега проверяваме дали сме с “грешната” версия. Във Firefox въвеждаме на адресната лента about:plugins и гледаме дали Shockwave Flash е версия 11.х. Ако е така, всичко е наред. Т. е. не е, но имаме стимул да продължим. Не е необходимо да инсталираме или преинсталираме каквото и да е, а само да сменим библиотечния файл.

3. Проверяваме къде се намира libflashplayer.so. Най-често е в /usr/lib/flash-plugin или, както в Ubuntu 10.04, в /usr/lib/adobe-flashplugin. Ако не е и там, проверете в папката на на браузера — напр. за Firefox, погледнете в /usr/lib/mozilla — там трябва да има символна връзка към libflashplayer.so.

4. Свалете Flash пакета. В момента последната версия 10 е в
но ако там я няма, проверете в

5. Отворете с някакъв архиватор сваления файл. В него има папка 10.3.183.20 и в нея друг архив -  flashplayer_10_3r183_20_linux.tar.gz, в който се намира libflashplayer.so. Разархивирайте го на удобно място.

6. Сега го преместете на точното място от т. 3. Това може да е от команден ред:
angie@angie-desktop:~$ sudo mv -f /път-към-файла/libflashplayer.so /usr/lib/adobe-flashplugin
или както лично аз предпочитам - да си отворя като администратор Midnight Commander и с него да прехвърля файла - по-малко писане и възможности за грешки.

7. Това е! Отваряме клипче и установяваме, че нищо не се вижда. В момента все още имаме две версии на плъгина и те се “бият”. От Firefox отваряме Tools > Add-ons (Ctrl+Shift+A) > Plugins. Наистина виждаме 2 версии на Shockwave Flash: 10.3.r183 и 11.2.r202. Чукваме върху Disable за версия 11.х.

8. Сега вече всичко работи! Все пак остава да запазим работещото положение. При следващото обновяване на системата плъгинът ще бъде заместен от по-нова версия и пак ще трябва да играем упражнението отначало. Затова трябва да заявим, че този пакет няма да се обновява повече. Това може да стане от команден ред или чрез Synaptic.
Посочваме в прозорчето за търсене flash и визуализираме инсталираните пакети. Не се притеснявайте, че пише, че инсталираната версия е 11.х. Системата знае за 11.х, а ние тихомълком сме я подменили с 10.х. От Package избираме Lock Version, за да укажем изрично, че не искаме този пакет да не се обновява. Няма да се обновяват и свързаните с него пакети, но за сигурност аз съм “заключил” и GTK+ контролния панел.

Този път наистина приключихме. Поздравления!


Коментари

Популярни публикации от този блог

Проектиране на кемпер с VehiPlan

Оливер Колонж (Oliver Collonge) написва през 2011 г. втора версия на безплатната програма за дизайн на кемпери VehiPlan . Според автора тя е писана и трябва да работи под Windows 2000/Vista. Пробите показват, че работи нормално и под Windows 7 и 10. След като свалите архива (zip) можете да го разархивирате в C:\Windows\Program Files (x86)\. Програмата е с френски интерфейс и затова са необходими още няколко файла - vb6fr.dll , comdlg32.ocx & mscomctl.ocx . Тези файлове се поставят в C:\Windows\SysWOW64\. Comdlg.ocx се поставя в C:\Windows\System32\. След това е необходимо да се стартира Command Prompt (cmd - като администратор) и да се изпълни командата: regsvr32 %systemroot%\system32\comdlg32.ocx Ако възникне някакъв проблем, по-нова версия на файла може да се свали от тук . След това трябва да направим препратка към C:\Program Files (x86)\VehiPlan-2-0-0\VehiPlan.exe за по-удобно стартиране, която да поставим на работния плот или друго подходящо място. В архивния файл на програмат

Диаграма на Гант с електронна таблица

Диаграмата на Гант се състои от ленти, ориентирани успоредно на времевата ос. Всяка лента представлява отделна задача в проекта (вид работа), краищата ѝ — началния и крайния момент на изпълнението  ѝ, а дължината ѝ - продължителността на задачата. Тези диаграми могат да се използват и за други, не точно производствени, цели - например да покажат заетостта на учебна зала. Когато представянето на данните е регулярна задача може да се използва специализиран софтуер като GanttProject, но за инцидентна визуализация можем да се справим с „подръчни средства“. Сега ще покажем как с електронна таблица (LibreOffice Calc) ще визуализираме времето, за което няколко служители са работили във фирмата: Изходните данни са в няколко колони: Продължителността на трудовия стаж в дни определяме с формулата D2=C2-B2, като я копираме за всеки последващ ред. На 6-и ред съответно с функцията MIN и MAX определяме минимална и максимална дата в таблицата, а на 7-и ред - записваме начална (1.1.1989) и

MD5 и SHA-1 хеш алгоритми

MD5 (от „message-digest“) криптографският алгоритъм е създаден през 1991 г. от проф. Роналд Райвест и за първи път е публикуван през април 1992 г. Целта му е да замени компрометирания MD4 алгоритъм, който не е достатъчно сигурен. В последствие се оказва, че и MD5 не отговаря на съвременните изисквания за сигурност и може да бъде разбит. MD5 е построен върху конструкцията на Merkle–Damgård и генерира шестнайстично число със фиксиран размер от 32 символа (128 бита) за входящо съобщение с произволна дължина. Идеята е да се създаде уникален идентификатор за съобщението, който да гарантира неговата истинност. Например: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog") = 9e107d9d372bb6826bd81d3542a419d6 Дори малка промяна, напр. добавя не точка в края на входящото съобщение би трябвало да генерира нов уникален идентификатор: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog . ") = e4d909c290d0fb1ca068ffaddf22cbd0 Дължината на вход