Пропускане към основното съдържание

UHS How-To



 Съдържание

1. Инсталация
2. Инсталиране на Webmin
3. Разширение на мрежата с евтин рутер 
4. Настройка
5. Самба сървър
6. Инсталиране на кеширащ DNS сървър
7. Инсталиране на  SSH Server



Проектът за домашен сървър с Ubuntu (UHS - Ubuntu Home Server) беше започнат преди 9 години, когато актуалната версия на ОС беше 6.10 (Edgy Eft). Поради ред причини сървърът беше "забравен", но сега отново му дойде времето.
Целта му е да служи главно за обучение, за тестване на различни възможности на съвременните (и не толкова) технологии, поддържане на малък сайт, осигуряване на споделено дисково пространство и т. н.

2006
По времето, когато беше започнат, основната идея беше споделяне на домашната мрежа, осигуряване на защитна стена, кеширане на интернет адреси и т. н.
Интернетът се доставя до UHS чрез кабелен модем. На сървъра са инсталирани 2 мрежови карти - "външна", за връзка с модема, и "вътрешна", която чрез четирипортов хъб осигурява жична връзка за локалната мрежа. Залегнала беше идеята да се постави и трета, безжична карта, която да превърне UHS във входна Wi-Fi точка за по-голяма мобилност на лаптопите.

Изполван бе следния хардуер:
MB:   GA-6SMZ7 (F1)
Mem: 256 MB
HDD: 40 GB
Lan:   SiS 900 (вградена)
           D-Link 530 TX (A3/1)
           CN-WF511 (за безжичната връзка)

2013


Сега целите се промениха: използването на „фабричен“ рутер и изискването за по-малък шум и по-малка консумация на ток доведоха до използването на рутер Belkin G+ MIMO F5D9230-4ver3000 (WRTR_159G_v01) и Compaq iPaq за сървър. Рутерът не беше избиран по някакви строги критерии, а просто такъв успях да купя на един битпазар на цена 2 евро. По общото мнение на форумите е некачествен, но предвид неголемите ми изисквания засега го ползвам.

Компютърът е със следните параметри:
Compaq iPaq
CPU:  Pentium III (Coppermine)/ 733MHz
Mem: 512MiB
HDD: 38GiB (41GB) (от предишната конфигурация)
Lan:   82557/8/9/0/1 Ethernet Pro 100
Компютърът няма никакви възможности за надграждане, ако е необходимо включване на втора мрежова карта напр., трябва тя да е във usb изпълнение.

Мрежата сега изглежда така:

Сега сървърът е част от локалната мрежа. Чрез (непрепоръчителната) опция DMZ на рутера той е видим директно отвън, така че може да се достъпва с външен ip адрес. Вътрешният му адрес е 192.168.2.3.


 Съдържание


Коментари

Популярни публикации от този блог

Проектиране на кемпер с VehiPlan

Оливер Колонж (Oliver Collonge) написва през 2011 г. втора версия на безплатната програма за дизайн на кемпери VehiPlan . Според автора тя е писана и трябва да работи под Windows 2000/Vista. Пробите показват, че работи нормално и под Windows 7 и 10. След като свалите архива (zip) можете да го разархивирате в C:\Windows\Program Files (x86)\. Програмата е с френски интерфейс и затова са необходими още няколко файла - vb6fr.dll , comdlg32.ocx & mscomctl.ocx . Тези файлове се поставят в C:\Windows\SysWOW64\. Comdlg.ocx се поставя в C:\Windows\System32\. След това е необходимо да се стартира Command Prompt (cmd - като администратор) и да се изпълни командата: regsvr32 %systemroot%\system32\comdlg32.ocx Ако възникне някакъв проблем, по-нова версия на файла може да се свали от тук . След това трябва да направим препратка към C:\Program Files (x86)\VehiPlan-2-0-0\VehiPlan.exe за по-удобно стартиране, която да поставим на работния плот или друго подходящо място. В архивния файл на програмат

Диаграма на Гант с електронна таблица

Диаграмата на Гант се състои от ленти, ориентирани успоредно на времевата ос. Всяка лента представлява отделна задача в проекта (вид работа), краищата ѝ — началния и крайния момент на изпълнението  ѝ, а дължината ѝ - продължителността на задачата. Тези диаграми могат да се използват и за други, не точно производствени, цели - например да покажат заетостта на учебна зала. Когато представянето на данните е регулярна задача може да се използва специализиран софтуер като GanttProject, но за инцидентна визуализация можем да се справим с „подръчни средства“. Сега ще покажем как с електронна таблица (LibreOffice Calc) ще визуализираме времето, за което няколко служители са работили във фирмата: Изходните данни са в няколко колони: Продължителността на трудовия стаж в дни определяме с формулата D2=C2-B2, като я копираме за всеки последващ ред. На 6-и ред съответно с функцията MIN и MAX определяме минимална и максимална дата в таблицата, а на 7-и ред - записваме начална (1.1.1989) и

Deluge - ipcinterface:156 Deluge restart failed

След спиране на тока не всички програми се стартират нормално. Една от тях е deluge. При стартиране с графичен интерфейс deluge не тръгва. При опит за стартиране от терминал получаваме съобщение за грешка: ipcinterface : 156 Deluge restart failed : Couldn 't listen on any:/home/user_name/.config/deluge/ipc/deluge-gtk: Cannot acquire lock. Решението е да се изтрие файлът deluge-lock от директорията /home/user_name/.config/deluge/ipc/deluge-gtk. За сигурност го преименувах: mv deluge - lock deluge - lock . org След това след начално съобщение за неоткрит файл: user_name@user_name - desktop :~ $ deluge [ ERROR    ] 12 : 44 : 31 ipcinterface : 137 Problem deleting lockfile or socket file! [ ERROR    ] 12 : 44 : 31 ipcinterface : 138 [ Errno 2 ] No such file or directory : '/home/user_name/.config/deluge/ipc/deluge-gtk' Traceback ( most recent call last ):   File "/usr/lib/pymodules/python2.6/deluge/ui/gtkui/ipcinterface.py" , l