Пропускане към основното съдържание

Инсталиране на Windows Server 2008 на виртуална машина

В настоящия материал ще проследим стъпките и процедурите по инсталиране на Windows Server 2008 r2 на виртуална машина. Ще използваме VirtualBox под Ubuntu 10.04 Lucid.
Минималните хардуерни изисквания, с които трябва да се съобразим при инсталацията, са:
Процесор: 1 GHz
Памет: 512 MB RAM
Диск: 10 GB
Дисплей: Super VGA (800 x 600)


1. Сваляме от сайта на Microsoft iso образ на инсталационния DVD диск на Windows Server 2008 r2. Файлът е 7601.17514.101119-1850_x64fre_server_eval_en-us-GRMSXEVAL_EN_DVD.iso с размер 2.9 GB.

2. Създаване на нова виртуална машина, съобразена с минималните изисквания за инсталацията.
- определяме типа на операционната система:


- задаваме размера на паметта, която ще използва виртуалната машина:


- определяме дали ще използваме нов или вече съществуващ виртуален твърд диск (VDI):


- трябва да определим дали ще използваме динамичен твърд диск, който ще расте при нужда, или такъв с фиксиран размер. Тъй като компютърът, използван за тази демонстрация е с ниски параметри, ще използваме диск с фиксиран размер, който се създава по-бавно, но след това не ползва толкова много ресурси при динамичното си разширяване:
 

- задаваме името на новосъздадения диск, местоположението и размерът му. По подразбиране дискът носи името на виртуалната машина и се разполага в /home/user/.VirtualBox/HardDisks. Размерът му зависи от разполагаемото място на физическия диск и въпреки препоръката за 20 GB ще изберем 12 GB, малко над минимума. Разполагаме с достатъчно място на външен USB диск, но по-бавния трансфер допълнително ще забави работата на виртуалната машина:
 

- следващата стъпка е потвърждаване на обобщената информация за новия диск с бутона „Finish“ или евентуалната корекция с „Back“.

- след създаване на диска, което при нас продължи около 5 мин, трябва да потвърдим създаването на виръуалната машина с „Finish“ или да коригираме някои от параметрите й с „Back“: 
 

- след успешното създаване на виртуалната машина получаваме обобщена информация за параметрите й, като чрез менюто „Settings“ можем да ги променим по-късно:
 

3. Инсталирането на Windows Server 2008 можем да извършим чрез физически DVD диск или чрез образ.
- зареждаме в DVD устройството образа (Settings > Storage > CD/DVD Device > Browse... > CD/DVD Images > Add.. > име–на–образа), свален по-рано (т. 1) и потвърждаваме със „Select“, „OK“:
 

- след стартиране на виртуалната машина, тя открива образа в DVD устройството и започва инсталацията:
 

- тъй като процесорът ни е 32-битов, а Windows Server 2008 е само в 64-битова версия, логично виртуалната машина не може да се справи със задачата и прекъсва работата. Можем да изберем все пак да продължим („Enter“) или да прекъснем работата („Esc“):
 

- Ако все пак продължим се появява екрана на Windows Loader-a, който ни предлага единствената опция - инсталация:
 

- след стартиране инсталацията отново се появява предупреждението за несъвместима 64-битова версия. Натискането на „Esc“ води до рестартиране на машината, опит за зареждане на файловете и отново до същия екран. Единственият ни изход е да изключим виртуалната машина.
4. За целите на демонстрацията ще се опитаме да инсталираме Microsoft Windows Server 2003 R2 Enterprise Edition VHD. Microsoft вече не поддържа „нормално“ копие на WS 2003, а само виртуална машина. Тя може да се свали като 4 саморазархивиращи се файла, които създават машината Win2k3R2EE.vhd с размер около 6 GB.
- създаваме нова виртуална машина, като задаваме, че ще използваме съществуващ диск. Посочваме пътя към сваленато от сайта на Microsoft виртуална машина, както и желания размер на паметта. Изискванията са по-малки, отколкото при WS 2008 и ни се предлагат само 256 MB RAM, но имаме свободата да изберем повече:
 

- след стартирането на виртуалната машина започва зареждането на WS 2k3:
 

- инсталацията протича напълно автоматизирано, включително с въвеждането на сериен номер на продукта и избор на компоненти. В приложения към виртуалната машина README файл е споменато, че това тестово копие ще бъде активно до 16 август 2009, след което ще се деактивира автоматично:
 

- предлага ни се да настроим системната дата и след промяната на годината на 2008 напр., инсталацията продължава, след което машината се рестартира и се довършва инсталацията:
 

- включваме се като потребител „Administrator“ с парола „Evaluation1“, след което можем да довършим настройките на сървъра и да инсталираме последните обновявания:
 

- мрежата ни е автоматично настроена, така че можем да инсталираме нов софтуер и/или обновявания:
 




Източници:

Коментари

Популярни публикации от този блог

Проектиране на кемпер с VehiPlan

Оливер Колонж (Oliver Collonge) написва през 2011 г. втора версия на безплатната програма за дизайн на кемпери VehiPlan . Според автора тя е писана и трябва да работи под Windows 2000/Vista. Пробите показват, че работи нормално и под Windows 7 и 10. След като свалите архива (zip) можете да го разархивирате в C:\Windows\Program Files (x86)\. Програмата е с френски интерфейс и затова са необходими още няколко файла - vb6fr.dll , comdlg32.ocx & mscomctl.ocx . Тези файлове се поставят в C:\Windows\SysWOW64\. Comdlg.ocx се поставя в C:\Windows\System32\. След това е необходимо да се стартира Command Prompt (cmd - като администратор) и да се изпълни командата: regsvr32 %systemroot%\system32\comdlg32.ocx Ако възникне някакъв проблем, по-нова версия на файла може да се свали от тук . След това трябва да направим препратка към C:\Program Files (x86)\VehiPlan-2-0-0\VehiPlan.exe за по-удобно стартиране, която да поставим на работния плот или друго подходящо място. В архивния файл на програмат

Диаграма на Гант с електронна таблица

Диаграмата на Гант се състои от ленти, ориентирани успоредно на времевата ос. Всяка лента представлява отделна задача в проекта (вид работа), краищата ѝ — началния и крайния момент на изпълнението  ѝ, а дължината ѝ - продължителността на задачата. Тези диаграми могат да се използват и за други, не точно производствени, цели - например да покажат заетостта на учебна зала. Когато представянето на данните е регулярна задача може да се използва специализиран софтуер като GanttProject, но за инцидентна визуализация можем да се справим с „подръчни средства“. Сега ще покажем как с електронна таблица (LibreOffice Calc) ще визуализираме времето, за което няколко служители са работили във фирмата: Изходните данни са в няколко колони: Продължителността на трудовия стаж в дни определяме с формулата D2=C2-B2, като я копираме за всеки последващ ред. На 6-и ред съответно с функцията MIN и MAX определяме минимална и максимална дата в таблицата, а на 7-и ред - записваме начална (1.1.1989) и

MD5 и SHA-1 хеш алгоритми

MD5 (от „message-digest“) криптографският алгоритъм е създаден през 1991 г. от проф. Роналд Райвест и за първи път е публикуван през април 1992 г. Целта му е да замени компрометирания MD4 алгоритъм, който не е достатъчно сигурен. В последствие се оказва, че и MD5 не отговаря на съвременните изисквания за сигурност и може да бъде разбит. MD5 е построен върху конструкцията на Merkle–Damgård и генерира шестнайстично число със фиксиран размер от 32 символа (128 бита) за входящо съобщение с произволна дължина. Идеята е да се създаде уникален идентификатор за съобщението, който да гарантира неговата истинност. Например: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog") = 9e107d9d372bb6826bd81d3542a419d6 Дори малка промяна, напр. добавя не точка в края на входящото съобщение би трябвало да генерира нов уникален идентификатор: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog . ") = e4d909c290d0fb1ca068ffaddf22cbd0 Дължината на вход