Пропускане към основното съдържание

Инсталиране на MySQL върху Apache 2.2 и PHP5 под Windows


Това ръководство е насочено към новаците, желаещи да инсталират  MySQL Community version 5 и да го накарат да работи с Apache 2.2 и PHP 5. Инсталацията ще бъде извършена локално, така че безпроблемно да се могат да се правят проби или да се инсталира с учебна цел някакъв софтуер, напр. WordPress, преди да го направим „на живо“.
Допълнителни условия: Предполага се, че вече имате инсталиран и работещ Apache 2.2 и PHP 5 под Windows. Ако не сте го направили, тук и тук можете да прочетете как да стане това.

Инсталиране на MySQL 5.0 Community Edition под Windows

1. Свалете MySQL 5.0 Community Edition от официалната страница. Ако сваляте от огледален сървър, търсете такъв, който е най-близо до вашето местоположение (аз ползвам сървъра на Техническия университет в Атина). Уверете се, че сваляте  „Complete package “. Последната стабилна версия към настоящия момент е 5.5.18. Пакетът е в архивиран (.zip) или инсталационен (.msi) вариант.
2. Разархивирайте mysql-5.5.18-win32.zip и отидете на „2.3.6. Installing MySQL on Microsoft Windows Using a noinstall Zip Archive“ за да научите как да продължите с инсталацията. Ние ще работим с инсталационния пакет. Стартирайте го! Чукнете „Next ”, когато се появи приветствения екран:



3. Приемете лиценза и потвърдете с „Next":



4. Изберете „Typical” за тип на инсталацията и чукнете „Next ”, след това „Install":



5. Чукнете „Next ” след завършване на работата на инсталационния помощник:



6. Разгледайте (с досада) рекламните екрани и продължете с „Next “:



7. Отметнете „Launch the MySQL Instance Configuration Wizard” и чукнете върху „Finish”, след това върху „Next":




8. Изберете „Standard Configuration” и потвърдете с „Next“:



9. Отметнете „Install As Windows Service” за да накараме MySQL да се стартира автоматично с Windows и „Include Bin Directory in Windows PATH ” за да станат системните файлове на MySQL достъпни за други програми (в частност PHP):


10. Изберете „Modify Security Settings” и задайте root (администраторска) парола за подсигуряване на вашата  MySQL инсталация. Не прескачайте тази стъпка! Чукнете “Next ” отново:



11. Чукнете “Execute” за да стартирате конфигурационния процес на MySQL:



Тук получих съобщение за грешка „Error: Cannot create Windows service for MySql. Error: 0" в третия етап, гласящо че не може да се стартира коректно демона на програмата като сервиз.  Желателно е преди да почнете инсталацията да проверите дали не са останали части от стари инсталации, евентуално да не задавате стандартното име на сервиза (стъпка 9), а някакво ваше, уникално. В документацията на MySQL се препоръчва да се отвори като администратор конзола и да се изпълни преди инсталацията:
sc delete mysql
При успех отговорът е „[SC] DeleteService SUCCESS".
За съжаление успехът е в триенето на сервиза, а не в стартирането на  демона. Не постигнах успех и с инсталирането на версия 5.5.17, която доскоро вървеше нормално:



Тъй като дотук не постигнахме успех, се връщаме обратно и започваме  (почти) отначало:
8.1*. Спрете защитната стена и този път изберете „Detailed Configuration" и чукнете върху „Next":



8.2*. Тъй като ще пишете (велики) програми, ще ги тествате и модифицирате (една по една), изберете това да е „Developer Machine", след което „Next":



8.3*. Предполага се, че не знаете точно с какво ще се занимавате и затова  изберете „Multifunctional Database" и „Next":



8.4*. Тук имате възможност да съберете всички данни на едно място - за по-лесно архивиране (или триене), затова изберете за място на съхранение на базите данни същата директория, която избрахте при инсталацията на Apache. Чукнете „Next" след настройката:



8.5*. Трябва да определите колко едновременни връзки очаквате към базата данни. Реално ще бъде само една (localhost), но няма смисъл да си правите труда да променяте каквото и да е. Оставете нещата по подразбиране. „Next":



8.6*. Тук определяте кой ще е портът, на който ще „слуша" MySQL. Оставете всичко както си е, като не забравяте да изискате създаване на изключение от правилата на вградената защитна стена на Windows - не че работи, но може да ви създаде допълнителни проблеми. „Next" :



8.7* Тук е мястото да си облекчите живота. Ако сте сигурни, че вашите данни ще се четат само от Windows и само от българи, можете да изберете третата опция с потребителска кодова таблица cp1251 (cyrilic Windows). Във всеки случай е по-добре да изберете utf8. „Next":


9*. = 9. (вж. по-горе)
10*. Тъй като опитът да сложите парола на достъпа до базите е довел до неуспех, този път не трябва да променяте настройките по подразбиране. Чукнете върху „Next":



11*. Последната опция вече е неактивна, чукнете върху „Execute":

.


И вече можете да чукнете  „Finish ” за край на конфигурирането.
Забележка: По документи (вж. т. 10*) не сте поставили парола, но при последващата проверка  се оказва, че паролата е настроена. Последно уточнение на подхода:
- избирате парола (екран от т.10);
- задействаме конфигурирането (11);
- получавате съобщение за грешка в четвъртия стадии на конфигурирането;
- връщате се към предния екран и се отказвате от задаване на парола (10*);
- изтривате с конзолна команда или друг инструмент сервиза MYSQL;
- задействате конфигурирането (11*).
12. Проверете дали MySQL се стартира автоматично след инсталацията. Можете да направите това от Administrative Tools Services (Start -> Programs -> Administrative Tools -> Services ), достъпно и от Control Panel:



13. (опция) Отворете DOS конзола (Run -> cmd). Напишете „netstat -na“. Проверете дали са отворени портовете за MySQL (3306 или избрания в т. 8.6*) и Apache (80). Това означава, че сервизите са стартирани и работят:


14. (опция) Изпълнете няколко MySQL команди за да се убедите, че инсталацията наистина е успешна. Стартирайте „mysql -u root -p“ като използвайте паролата, зададена в т. 10. След успешното свързване със сървъра на данни, можете да въведете някоя команда, напр. „SHOW DATABASES;“:


   
15. Рестартирайте своя Windows!
Успех!
Източници:

Коментари

Популярни публикации от този блог

Проектиране на кемпер с VehiPlan

Оливер Колонж (Oliver Collonge) написва през 2011 г. втора версия на безплатната програма за дизайн на кемпери VehiPlan . Според автора тя е писана и трябва да работи под Windows 2000/Vista. Пробите показват, че работи нормално и под Windows 7 и 10. След като свалите архива (zip) можете да го разархивирате в C:\Windows\Program Files (x86)\. Програмата е с френски интерфейс и затова са необходими още няколко файла - vb6fr.dll , comdlg32.ocx & mscomctl.ocx . Тези файлове се поставят в C:\Windows\SysWOW64\. Comdlg.ocx се поставя в C:\Windows\System32\. След това е необходимо да се стартира Command Prompt (cmd - като администратор) и да се изпълни командата: regsvr32 %systemroot%\system32\comdlg32.ocx Ако възникне някакъв проблем, по-нова версия на файла може да се свали от тук . След това трябва да направим препратка към C:\Program Files (x86)\VehiPlan-2-0-0\VehiPlan.exe за по-удобно стартиране, която да поставим на работния плот или друго подходящо място. В архивния файл на програмат

Диаграма на Гант с електронна таблица

Диаграмата на Гант се състои от ленти, ориентирани успоредно на времевата ос. Всяка лента представлява отделна задача в проекта (вид работа), краищата ѝ — началния и крайния момент на изпълнението  ѝ, а дължината ѝ - продължителността на задачата. Тези диаграми могат да се използват и за други, не точно производствени, цели - например да покажат заетостта на учебна зала. Когато представянето на данните е регулярна задача може да се използва специализиран софтуер като GanttProject, но за инцидентна визуализация можем да се справим с „подръчни средства“. Сега ще покажем как с електронна таблица (LibreOffice Calc) ще визуализираме времето, за което няколко служители са работили във фирмата: Изходните данни са в няколко колони: Продължителността на трудовия стаж в дни определяме с формулата D2=C2-B2, като я копираме за всеки последващ ред. На 6-и ред съответно с функцията MIN и MAX определяме минимална и максимална дата в таблицата, а на 7-и ред - записваме начална (1.1.1989) и

MD5 и SHA-1 хеш алгоритми

MD5 (от „message-digest“) криптографският алгоритъм е създаден през 1991 г. от проф. Роналд Райвест и за първи път е публикуван през април 1992 г. Целта му е да замени компрометирания MD4 алгоритъм, който не е достатъчно сигурен. В последствие се оказва, че и MD5 не отговаря на съвременните изисквания за сигурност и може да бъде разбит. MD5 е построен върху конструкцията на Merkle–Damgård и генерира шестнайстично число със фиксиран размер от 32 символа (128 бита) за входящо съобщение с произволна дължина. Идеята е да се създаде уникален идентификатор за съобщението, който да гарантира неговата истинност. Например: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog") = 9e107d9d372bb6826bd81d3542a419d6 Дори малка промяна, напр. добавя не точка в края на входящото съобщение би трябвало да генерира нов уникален идентификатор: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog . ") = e4d909c290d0fb1ca068ffaddf22cbd0 Дължината на вход