Пропускане към основното съдържание

Инсталиране на flash плъгин на стар компютър под CentOS 6.6

Adobe Flash Player 11
В хранилищата на CentOS 6.6 се намира само последната версия на Adobe Flash Player - 11.2. За съжаление много сайтове използват флаш не само за мултимедийно представяне, но и за контроли. Например ако нямате инсталиран флаш. няма да можете да запазвате следени стоки в olx.bg.
Системните изисквания (от сайта на Adobe) са:

Linux®

  • Red Hat® Enterprise Linux (RHEL) 5.6 or later (32-bit and 64-bit) openSUSE® 11.3 or later (32-bit and 64-bit) Ubuntu 10.04 or later (32-bit and 64-bit)
  • 2.33GHz or faster x86-compatible processor, or Intel Atom 1.6GHz or faster processor for netbooks
  • 512MB of RAM
  • 128MB of graphics memory
  • Mozilla Firefox 4.0 Google Chrome
В случая моят 10-годишен компютър не отговаря на много от изискванията, включително и на неспоменатия в по-горния списък флаг sse2, за да може да се стартира 11 версия на плъгина.
Първо можем да се убедим, че процесорът ни поддържа sse, но не и sse2:

# cat /proc/cpuinfo |grep sse
flags       : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse syscall mp mmxext 3dnowext 3dnow up

След това можем да изтеглим последната версия, 10.3.183.90, на която не е указано, че в само за Mac или Windows. Получаваме архив с име fp_10.3.183.90_archive.zip и размер 61.1 MB, в който има допълнителни архиви и отделни изпълними файлове за различните операционни системи:


След свалянето на файла трябва да затворим браузера.
В този случай от всички файлове ни интересува конкретно flashplayer_10_3r183_90_linux.tar.gz:


В директорията usr са разположени допълнителни програми и скриптове, разделени по директории (bin, lib, share), които ни дават възможност да извършваме настройки на плъгина. След разархивиране сменяме собствеността на файловете:

# chown -R root:root flashplayer_10_3r183_90_linux

за да получим:

[root@angie-desktop 10_3_r183_90]# ls -l
drwxrwxr-x. 3 root  root     4096 Jan  1 19:55 flashplayer_10_3r183_90_linux

След това като администратор (root) трябва да преместим  файловете на съответните им места. libflashplayer.so трябва да отиде в /usr/lib/flash-plugin/. Ако там има файл със същото име можем да го изтрием или презапишем. Аз предварително го преименувах на libflashplayer–11–2.so и го оставих на място за всеки случай. В директорията /usr/lib/mozilla/plugins-wrapped (при 32-битова ОС, при 64-битова директорията е /usr/lib64/mozilla/plugins-wrapped) правим линк към него с:

# rm *libflashplayer.so
# ln -s /usr/lib/flash-plugin/libflashplayer.so

Останалите файлове прехвърляме по съответните директории само ако се нуждаем от тях. При стартиране на Firefox получаваме мечтаното:


Необходимо е единствено да го активираме, ако се налага (при мен беше на позиция никога да не се активира заради не много успешните ми опити да използвам приставки, преобразуващи flash в HTML5).
Проверка за работата на плъгина можете да направите на страницата на Adobe!
Успех!
Източници:



Коментари

Популярни публикации от този блог

Проектиране на кемпер с VehiPlan

Оливер Колонж (Oliver Collonge) написва през 2011 г. втора версия на безплатната програма за дизайн на кемпери VehiPlan . Според автора тя е писана и трябва да работи под Windows 2000/Vista. Пробите показват, че работи нормално и под Windows 7 и 10. След като свалите архива (zip) можете да го разархивирате в C:\Windows\Program Files (x86)\. Програмата е с френски интерфейс и затова са необходими още няколко файла - vb6fr.dll , comdlg32.ocx & mscomctl.ocx . Тези файлове се поставят в C:\Windows\SysWOW64\. Comdlg.ocx се поставя в C:\Windows\System32\. След това е необходимо да се стартира Command Prompt (cmd - като администратор) и да се изпълни командата: regsvr32 %systemroot%\system32\comdlg32.ocx Ако възникне някакъв проблем, по-нова версия на файла може да се свали от тук . След това трябва да направим препратка към C:\Program Files (x86)\VehiPlan-2-0-0\VehiPlan.exe за по-удобно стартиране, която да поставим на работния плот или друго подходящо място. В архивния файл на програмат

Диаграма на Гант с електронна таблица

Диаграмата на Гант се състои от ленти, ориентирани успоредно на времевата ос. Всяка лента представлява отделна задача в проекта (вид работа), краищата ѝ — началния и крайния момент на изпълнението  ѝ, а дължината ѝ - продължителността на задачата. Тези диаграми могат да се използват и за други, не точно производствени, цели - например да покажат заетостта на учебна зала. Когато представянето на данните е регулярна задача може да се използва специализиран софтуер като GanttProject, но за инцидентна визуализация можем да се справим с „подръчни средства“. Сега ще покажем как с електронна таблица (LibreOffice Calc) ще визуализираме времето, за което няколко служители са работили във фирмата: Изходните данни са в няколко колони: Продължителността на трудовия стаж в дни определяме с формулата D2=C2-B2, като я копираме за всеки последващ ред. На 6-и ред съответно с функцията MIN и MAX определяме минимална и максимална дата в таблицата, а на 7-и ред - записваме начална (1.1.1989) и

UHS: Разширение на мрежата с евтин рутер

Свързването на два (или повече) рутера в една локална мрежа увеличава броя на достъпните портове и служи за репликиране на wi-fi сигнала за по-пълно покритие на дома/офиса. Идеята е да се ползва евтин допълнителен рутер, чрез който с минимални капиталовложения можем да покрием цялото жилище/офис със сигнал с достатъчно високо качество. Връзката между двата рутера е по UTP кабел. Използването на новия рутер като безжична входна точка („AP“) е, както се казва, ,друга бира“ и ще бъде разгледана по-късно. В нашата имплементация ще използваме ADSL рутер Pirelli DRG A124G, стандартно доставян като крайно устройство от Виваком. Не знам каква е причината, но Мрежата е пълна с обяви за продажба на тези машинки на цена 5-10 лв.  Другият вариант е да се вземе някакъв рутер от вносителите на техника втора употреба от Западна Европа, но там обикновено липсват адаптерите и изобщо няма гаранция, че рутерът „ще запали“. Разбира се, съществува вариантът да се закупи и нов, но това за