Пропускане към основното съдържание

UHS: Разширение на локалната мрежа с евтин рутер (2)

Свързването на два (или повече) рутера в една локална мрежа увеличава броя на достъпните портове и служи за репликиране на wi-fi сигнала за по-пълно покритие на дома/офиса. Идеята е да се ползва евтин допълнителен рутер, чрез който с минимални капиталовложения можем да покрием цялото жилище/офис със сигнал с достатъчно високо качество. Връзката между двата рутера е по UTP кабел. Ударението при нашата постановка е върху „евтин“. В повечето материали в Мрежата се препоръчва обновяване на техниката с по-новите модели, но при домашно ползване/SOHO това не винаги е необходимо. Вече показахме как това може да стане с ADSL рутер Pirelli DRG A124G. Сега ще използваме друго от стандартно доставяните като крайни устройства от Виваком - рутера Zyxel ZTE ZXDSL-531B. След масовото навлизане на оптиката в ADSL рутерите ударно излизат от употреба и Мрежата е пълна с обяви за продажба на тези машинки на цена 5-10 лв.
Настройката на нашата мрежова конфигурация ще направим в няколко стъпки:
1. Влизаме в настройките на съществуващия рутер и си записваме/променяме:
- адрес на вътрешната мрежа, т. е. default gateway; аз съм настроил 192.168.2.1;
- включен DHCP сървър, като само част от адресите ще бъдат раздавани динамично; при мен това са 15 - 100;
- SSID (Service Set Identifier),  т. е. името, на безжичната мрежа;
- настройки на сигурността, вкл. ключовете; би могла да се използва една и съща ключова фраза за генериране на ключовете в единия и другия рутер, но не съм убеден, че различните производители работят по един и същи алгоритъм и ключовете ще съвпадат.
2. Включваме в захранването „новия“ рутер, след което натискаме с тънък предмет, напр. изправен кламер, скритият бутон „Reset“ на задния панел, като го задържаме в това положение за десетина секунди. На този етап все още не сме включили никакви кабели нито към мрежата, нито към компютър. По този начин изтриваме всякакви предварително направени настройки и модификации (приемаме, че рутерът е бил ползван), които биха могли да ни попречат в по-нататъшната работа.
3. Свързваме LAN порт 1 чрез прав мрежови кабел с компютър. Адресът на рутера ZTE, който набираме в любимия си браузър, е 192.168.1.1, потребителят е „root“, а паролата е „rootWLaccess“:
1.jpg

След успешното влизане заглавният екран изглежда така:

2.jpg

Няма да използваме съветника за настройки (Quick Setup), а ще настроим всички опции ръчно.
4. След всяка промяна използваме „Apply“ за да я запазим. Долу вдясно се появява червен надпис, че новите настройки ще бъдат в сила след рестартиране на рутера. Не е необходимо да го правим на всяка стъпка (времето за рестарт е около 2 мин), а след като сме направили всички настройки:
- от Advansed > LAN > IP Address променяме настройките на локалната мрежа, в която ще работи рутерът.

3.jpg

Променяме „Primary IP Address“ и „Subnet Mask“. Полетата „Host Name“ и „Domain Name“ можем да оставим по подразбиране, да ги променим според нашите желания или да оставим празни. Желателно е да изключим от съображения за сигурност „Enable UPNP“.
- от Advansed > LAN > DHCP Server изключваме „Enable DHCP Server on the LAN“, тъй като ще се ползва DHCP сървърът на „основния“ рутер:

4.jpg

- от Advansed > WAN > ADSL изключваме „Enable ADSL Port“, тъй като няма да ни е необходим:

5.jpg

- от Advansed > WAN > Connections изтриваме ненужните конфигурации, като оставяме само последната „br_0_36“:

6.jpg

  • от Wireless > Basic Settings разрешаваме безжичната мрежа („Enable Wireless Network“) и по желание забраняване визуализацията ѝ („Hide Wireless Network (Hidden SSID)“). Не трябва да пропусне въвеждането на името ѝ (SSID), като можем да зададем канала, на който ще работи рутерът или да го оставим на „auto“.

7.jpg

  • от Wireless > Security избираме типа на криптиране и въвеждаме ключовете, като използваме същите настройки като на основния рутер:

8.jpg

  • от Management > Admin Account променяме администраторската парола:

9.jpg

  • от Management > Reset Router рестартираме рутера, като внимаваме да не е отметнато „Reset to factory default settings“. В противен случай ще изгубим всички досега въведени настройки:

Screenshot-DSL Router - Chromium.png
5. Сега вече можем да свържем настроения рутер към свободен порт на основния рутер и да разширим мрежата си.
Успех!





Коментари

  1. Top 20 best slots for Android, iOS & iPad - JamHub
    Play the best casino slots on the 전주 출장샵 App 목포 출장샵 Store, and it's 광명 출장안마 one of the best things about mobile slots. 영주 출장샵 We're 영천 출장마사지 here to provide a comprehensive experience for

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Проектиране на кемпер с VehiPlan

Оливер Колонж (Oliver Collonge) написва през 2011 г. втора версия на безплатната програма за дизайн на кемпери VehiPlan . Според автора тя е писана и трябва да работи под Windows 2000/Vista. Пробите показват, че работи нормално и под Windows 7 и 10. След като свалите архива (zip) можете да го разархивирате в C:\Windows\Program Files (x86)\. Програмата е с френски интерфейс и затова са необходими още няколко файла - vb6fr.dll , comdlg32.ocx & mscomctl.ocx . Тези файлове се поставят в C:\Windows\SysWOW64\. Comdlg.ocx се поставя в C:\Windows\System32\. След това е необходимо да се стартира Command Prompt (cmd - като администратор) и да се изпълни командата: regsvr32 %systemroot%\system32\comdlg32.ocx Ако възникне някакъв проблем, по-нова версия на файла може да се свали от тук . След това трябва да направим препратка към C:\Program Files (x86)\VehiPlan-2-0-0\VehiPlan.exe за по-удобно стартиране, която да поставим на работния плот или друго подходящо място. В архивния файл на програмат

Диаграма на Гант с електронна таблица

Диаграмата на Гант се състои от ленти, ориентирани успоредно на времевата ос. Всяка лента представлява отделна задача в проекта (вид работа), краищата ѝ — началния и крайния момент на изпълнението  ѝ, а дължината ѝ - продължителността на задачата. Тези диаграми могат да се използват и за други, не точно производствени, цели - например да покажат заетостта на учебна зала. Когато представянето на данните е регулярна задача може да се използва специализиран софтуер като GanttProject, но за инцидентна визуализация можем да се справим с „подръчни средства“. Сега ще покажем как с електронна таблица (LibreOffice Calc) ще визуализираме времето, за което няколко служители са работили във фирмата: Изходните данни са в няколко колони: Продължителността на трудовия стаж в дни определяме с формулата D2=C2-B2, като я копираме за всеки последващ ред. На 6-и ред съответно с функцията MIN и MAX определяме минимална и максимална дата в таблицата, а на 7-и ред - записваме начална (1.1.1989) и

MD5 и SHA-1 хеш алгоритми

MD5 (от „message-digest“) криптографският алгоритъм е създаден през 1991 г. от проф. Роналд Райвест и за първи път е публикуван през април 1992 г. Целта му е да замени компрометирания MD4 алгоритъм, който не е достатъчно сигурен. В последствие се оказва, че и MD5 не отговаря на съвременните изисквания за сигурност и може да бъде разбит. MD5 е построен върху конструкцията на Merkle–Damgård и генерира шестнайстично число със фиксиран размер от 32 символа (128 бита) за входящо съобщение с произволна дължина. Идеята е да се създаде уникален идентификатор за съобщението, който да гарантира неговата истинност. Например: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog") = 9e107d9d372bb6826bd81d3542a419d6 Дори малка промяна, напр. добавя не точка в края на входящото съобщение би трябвало да генерира нов уникален идентификатор: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog . ") = e4d909c290d0fb1ca068ffaddf22cbd0 Дължината на вход