Пропускане към основното съдържание

Синхронизиране на Google Drive с локалния компютър: grive






For Linux


Google Drive isn't currently available for the Linux operating system. Linux users can still access Google Drive on the web – drive.google.com or through the Google Drive mobile app.



Добавяме ново хранилище към нашата система, след което инсталираме grive:

angie@angie-desktop:~# add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8

angie@angie-desktop:~# apt-get update

angie@angie-desktop:~# apt-get install grive



Създаваме директория, която ще използваме за синхронизацията. Името е без значение, ако впоследствие я прекръстим от grive на Gdrive, всичко ще си работи както преди:

angie@angie-desktop:~$ mkdir -p ~/grive

angie@angie-desktop:~$ cd ~/grive



При първо стартиране използваме параметъра -a, чрез който искаме да получим ключ от Google:
-a, --auth
             Requests authorization token from Google


angie@angie-desktop:~/grive$ grive -a

-----------------------

Please go to this URL and get an authentication code:



https://accounts.google.com/o/oauth2/auth?scope=https%3A%2F%2Fwww%2Egoogleapis%2Ecom%2Fauth%2Fuserinfo%2Eemail+https%3A%2F%2Fwww%2Egoogleapis%2Ecom%2Fauth%2Fuserinfo%2Eprofile+https%3A%2F%2Fdocs%2Egoogle%2Ecom%2Ffeeds%2F+https%3A%2F%2Fdocs%2Egoogleusercontent%2Ecom%2F+https%3A%2F%2Fspreadsheets%2Egoogle%2Ecom%2Ffeeds%2F&redirect_uri=urn:ietf:wg:oauth:2.0:oob&response_type=code&client_id=22314510474.apps.googleusercontent.com



-----------------------

Please input the authentication code here:

4/xsXve3KyfD0jppn2r...ZT3bHiRpygAI



След като посетим посочения адрес  и се съгласим с условията, трябва да копираме генерирания код, да го въведем в терминала, след което синхронизацията започва:

Reading local directories

Synchronizing folders

Reading remote server file list

Synchronizing files

sync ./Travel created in remote. creating local

sync ./Travel/Turkey created in remote. creating local

sync ./Travel/Netherlands created in remote. creating local

sync ./Travel/Greece created in remote. creating local

sync ./Travel/Belgium created in remote. creating local

sync ./Travel/България created in remote. creating local

sync ./Travel/Germany created in remote. creating local

sync ./Travel/С хеликоптер под водата.pdf created in remote. creating local

sync ./Computers created in remote. creating local

Finished!



Синхронизират се всички директории и файлове между локалния компютър (т. е. новосъздадената входна точка) и Google Drive, но не и създадените Google документи! Друго ограничение е, че ако йерархичната структура на директориите в Google Drive е прекалено сложна, то тя не може да бъде синхронизирана.

angie@angie-desktop:~/grive$ grive

Reading local directories

Synchronizing folders

Reading remote server file list

Detecting changes from last sync

Synchronizing files

sync ./Computers/test.txt doesn't exist in server, uploading

sync ./Computers/Авиньон - царството на театъра.pdf deleted in remote. deleting local

Finished!



Grive не работи постоянно. За да се извършва синхронизация, трябва програмата да бъде стартирана от ~/grive. Това можем да направим чрез:
1. Включване в скрипт, който се запуска със стартиране на компютъра;
2. Включване като cron задача, която сработва на определен (разумен) интервал;
3. Задаване на клавишна комбинация, която  да стартира grive по наша заявка,
или комбинация от трите.


При инсталацията на grive се създават и два скрити файла:

-rw-------   1 angie angie    69 2013-08-01 13:25 .grive

-rw-r--r--   1 angie angie    80 2013-08-01 13:25 .grive_state



.grive съдържа ключа на локалния компютър, необходим за синхронизирането, а .grive_state - данни за последната успешна синхронизация.

Аз съм си създал прост изпълним скрипт, поставен на място, където няма да пречи или да бъде изтрит по невнимание, напр. в ~/opt:

grive.sh

#!/bin/bash 

cd /home/angie/Gdrive 

grive


и съм създал към него стартер в Applications > Accessoaries:
 
Ако типът на стартера е „Application“ синхронизацията ще бъде във фонов режим, а ако е „Application in Terminal“ - ще можем да наблюдаваме в терминален прозорец протичането й.


Източници:


Коментари

Популярни публикации от този блог

Проектиране на кемпер с VehiPlan

Оливер Колонж (Oliver Collonge) написва през 2011 г. втора версия на безплатната програма за дизайн на кемпери VehiPlan . Според автора тя е писана и трябва да работи под Windows 2000/Vista. Пробите показват, че работи нормално и под Windows 7 и 10. След като свалите архива (zip) можете да го разархивирате в C:\Windows\Program Files (x86)\. Програмата е с френски интерфейс и затова са необходими още няколко файла - vb6fr.dll , comdlg32.ocx & mscomctl.ocx . Тези файлове се поставят в C:\Windows\SysWOW64\. Comdlg.ocx се поставя в C:\Windows\System32\. След това е необходимо да се стартира Command Prompt (cmd - като администратор) и да се изпълни командата: regsvr32 %systemroot%\system32\comdlg32.ocx Ако възникне някакъв проблем, по-нова версия на файла може да се свали от тук . След това трябва да направим препратка към C:\Program Files (x86)\VehiPlan-2-0-0\VehiPlan.exe за по-удобно стартиране, която да поставим на работния плот или друго подходящо място. В архивния файл на програмат

Диаграма на Гант с електронна таблица

Диаграмата на Гант се състои от ленти, ориентирани успоредно на времевата ос. Всяка лента представлява отделна задача в проекта (вид работа), краищата ѝ — началния и крайния момент на изпълнението  ѝ, а дължината ѝ - продължителността на задачата. Тези диаграми могат да се използват и за други, не точно производствени, цели - например да покажат заетостта на учебна зала. Когато представянето на данните е регулярна задача може да се използва специализиран софтуер като GanttProject, но за инцидентна визуализация можем да се справим с „подръчни средства“. Сега ще покажем как с електронна таблица (LibreOffice Calc) ще визуализираме времето, за което няколко служители са работили във фирмата: Изходните данни са в няколко колони: Продължителността на трудовия стаж в дни определяме с формулата D2=C2-B2, като я копираме за всеки последващ ред. На 6-и ред съответно с функцията MIN и MAX определяме минимална и максимална дата в таблицата, а на 7-и ред - записваме начална (1.1.1989) и

MD5 и SHA-1 хеш алгоритми

MD5 (от „message-digest“) криптографският алгоритъм е създаден през 1991 г. от проф. Роналд Райвест и за първи път е публикуван през април 1992 г. Целта му е да замени компрометирания MD4 алгоритъм, който не е достатъчно сигурен. В последствие се оказва, че и MD5 не отговаря на съвременните изисквания за сигурност и може да бъде разбит. MD5 е построен върху конструкцията на Merkle–Damgård и генерира шестнайстично число със фиксиран размер от 32 символа (128 бита) за входящо съобщение с произволна дължина. Идеята е да се създаде уникален идентификатор за съобщението, който да гарантира неговата истинност. Например: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog") = 9e107d9d372bb6826bd81d3542a419d6 Дори малка промяна, напр. добавя не точка в края на входящото съобщение би трябвало да генерира нов уникален идентификатор: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog . ") = e4d909c290d0fb1ca068ffaddf22cbd0 Дължината на вход