Пропускане към основното съдържание

Инсталиране на Apache 2 Web Server под Windows

Представям на вашето внимание кратко ръководство как да се инсталира и стартира Apache 2 web server локално на вашия компютър под Windows XP. Стартирането на уеб сървър локално означава, че вие ще дадете на вашата машина измислено име на домейн като www.yourmachine.com или www.moyata-mrezha.net.
Локалният уеб сървър обслужва  уеб страници като всеки друг сървър в Интернет, но е ограничен само до локалната ви мрежа. За да  бъдат видими отвън трябва си осигурите реален домейн и евентуален хостинг, което не е предмет на настоящото ръководство.

Предимства на локалния Web Server

  • Безплатен за използване – не трябва да плащате нищо за да го притежавате, дори не ви трябва постоянна интернет връзка;
  • Идеален за тестване на много уеб приложения и фината им настройка;
  • Безплатен начин за обучение - настройката на локалния уеб сървър не е много различна от "живия" такъв. Единствените ограничения могат да бъдат поставени от вашия доставчик на интернет и/или хостинг, но и локалният сървър е много по-бърз и винаги ви е под ръка!

Инсталиране на Apache 2 Web Server под Windows XP стъпка по стъпка

Долуописаните стъпки са тествани на личния ми компютър, работещ под Microsoft Windows XP Professional SP3.

Network Setup

1. Отворете с любимия си текстови редактор (напр. Notepad) “hosts” файла, намиращ се в C:\Windows\System32\drivers\etc. Ако имате няколко инсталации на Windows директорията може да е друга - при мен е Windows.0.
2. Проверете реда, започващ с 127.0.0.1. Добавете избраното от вас измислено име на сайта на края на реда: нещо от вида www.mywebserver.com. Съхранете своя “hosts” файл.
Файлът “hosts” се използва за да свърже вашият IP адрес с името на сървъра. В този случай 127.0.0.1 се свързва с избраното от вас име. 

Пример:
127.0.0.1 localhost bgclassics www.bgclassics.info

3. Чукнете върху Start бутона на Windows. Изберете “Run“. Напишете “cmd” и потвърдете с  Enter. По този начин ще отворите  DOS конзола.
4. Напишете “ping www.bgclassics.info” или каквото име сте избрали са вашия сървър в т. 2. Вашата машина трябва да ви отговори, както е показано по-долу:
 

Download and Install Apache Web Server

5. Отидете на  Apache 2 download page. Последната стабилна версия към датата на писане на този материал е от 13.09.2011 г. и е 2.2.21 Тя може да бъде с поддръжка на ssl и без. Свалете избрания от вас инсталационен (.msi) файл на вашия Desktop или на друго, избрано от вас, място..
6. С десен клик върху инсталационния файл изберете “Install“. Приемете лицензионното споразумение и натиснете  Next. Натиснете Next още веднъж. Ако имате инсталирана софтуерна  защитна стена трябва да укажете, че това е инсталационна програма, на която се доверявате, и да  изберете отговорът ви да бъде запомнен. В противен случай ще трябва ръчно да разрешавате всяка промяна на регистрите и/или файловете на диска, което е меко казано досадно и бавно.

 

7. Въведете информацията за вашия бъдещ уеб сървър както е показано по-долу:

 

Пример:
  • Network name : bgclassics.info
  • Server name : www.bgclassics.info
  • Administrator’s name: admin@bgclassics.info
Чукнете Next още веднъж.
8. Изберете “Typical Install“. Чукнете Next за начало на инсталацията. Можете да изберете и другата опция, която се предлага за напреднали потребители "Custom Install", но има опасност да пропуснете нещо важно, а да напълните диска си с "боклук"
9. Приемете предлаганото място за инсталация: C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\ , или изберете свое. Чукнете Next за продължаване.
10. Изчакайте завършването на инсталацията и натиснете Finish за затваряне на информационния прозорец.

 

Apache ще се стартира автоматично и вие ще можете да видите зелената икона на монитора на Apache в списъка на задачите.

 

Тестване на инсталацията на Apache Web Server

11. Чукнете с десен клавиш на по-горе показаната икона и изберете “Open Apache Monitor“. Опитайте Stop, Start и Restart бутоните, с които  проверите дали уеб сървърът спира, стартира се и се рестартира от Apache Monitor console. Уверете се, че всичките ви действия са успешни.

 

12. Отворете любимия си браузер и напишете избрания адрес, напр. http://www.bgclassics.info . Ако няма проблем с вашата инсталация, ще получите информацията “It works!”, т.е. "Работи!"

 
Сега вече можете да правите експерименти с вашите HTML файлове. Вашата директория по подразбиране (ако сте приели предложението в т. 9) е C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\htdocs .
Инсталацията ни дава и лесни инструменти за модификация на  нашия сървър, както и за тестването му.
 

При желание можете да смените директорията, в която ще се разполага вашия сайт.
 

Необходимо е да промените директорията и на двете места - DocumentRoot и Directory - в противен случай, ако сте променили  само едното място, ще получите съобщение за грешка - най-вероятно "403 Forbidden!".  Тестването на конфигурационния файл няма да ви покаже грешката, тъй като тестът е за синтаксис, а той е верен! Забележете, че при описанието на пътя не се използва характерната за Windows  обратна наклонена черта ("\"), а тази за Linux - права ("/").
Успех!

Източници



Коментари

Популярни публикации от този блог

Проектиране на кемпер с VehiPlan

Оливер Колонж (Oliver Collonge) написва през 2011 г. втора версия на безплатната програма за дизайн на кемпери VehiPlan . Според автора тя е писана и трябва да работи под Windows 2000/Vista. Пробите показват, че работи нормално и под Windows 7 и 10. След като свалите архива (zip) можете да го разархивирате в C:\Windows\Program Files (x86)\. Програмата е с френски интерфейс и затова са необходими още няколко файла - vb6fr.dll , comdlg32.ocx & mscomctl.ocx . Тези файлове се поставят в C:\Windows\SysWOW64\. Comdlg.ocx се поставя в C:\Windows\System32\. След това е необходимо да се стартира Command Prompt (cmd - като администратор) и да се изпълни командата: regsvr32 %systemroot%\system32\comdlg32.ocx Ако възникне някакъв проблем, по-нова версия на файла може да се свали от тук . След това трябва да направим препратка към C:\Program Files (x86)\VehiPlan-2-0-0\VehiPlan.exe за по-удобно стартиране, която да поставим на работния плот или друго подходящо място. В архивния файл на програмат

Диаграма на Гант с електронна таблица

Диаграмата на Гант се състои от ленти, ориентирани успоредно на времевата ос. Всяка лента представлява отделна задача в проекта (вид работа), краищата ѝ — началния и крайния момент на изпълнението  ѝ, а дължината ѝ - продължителността на задачата. Тези диаграми могат да се използват и за други, не точно производствени, цели - например да покажат заетостта на учебна зала. Когато представянето на данните е регулярна задача може да се използва специализиран софтуер като GanttProject, но за инцидентна визуализация можем да се справим с „подръчни средства“. Сега ще покажем как с електронна таблица (LibreOffice Calc) ще визуализираме времето, за което няколко служители са работили във фирмата: Изходните данни са в няколко колони: Продължителността на трудовия стаж в дни определяме с формулата D2=C2-B2, като я копираме за всеки последващ ред. На 6-и ред съответно с функцията MIN и MAX определяме минимална и максимална дата в таблицата, а на 7-и ред - записваме начална (1.1.1989) и

MD5 и SHA-1 хеш алгоритми

MD5 (от „message-digest“) криптографският алгоритъм е създаден през 1991 г. от проф. Роналд Райвест и за първи път е публикуван през април 1992 г. Целта му е да замени компрометирания MD4 алгоритъм, който не е достатъчно сигурен. В последствие се оказва, че и MD5 не отговаря на съвременните изисквания за сигурност и може да бъде разбит. MD5 е построен върху конструкцията на Merkle–Damgård и генерира шестнайстично число със фиксиран размер от 32 символа (128 бита) за входящо съобщение с произволна дължина. Идеята е да се създаде уникален идентификатор за съобщението, който да гарантира неговата истинност. Например: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog") = 9e107d9d372bb6826bd81d3542a419d6 Дори малка промяна, напр. добавя не точка в края на входящото съобщение би трябвало да генерира нов уникален идентификатор: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog . ") = e4d909c290d0fb1ca068ffaddf22cbd0 Дължината на вход