Пропускане към основното съдържание

Промяна на потребителските директории в CentOS 6.5

При създаването на нов потребител автоматично се съзнават и директории Documents, Downloads, Music, Videos, Pictures, Desktop и Templates, разположени в домашната му (home) директория, като абсолютният път до тях обикновено е /home/<user>/<directory>. В отделни случаи е по-удобно тези директории да бъдат разположени на друго място. В моят случай използвам общ диск за потребителските файлове между две дистрибуции (Ubuntu и CentOS), така че преместването е оправдано. В Uбунту има един много полезен инструмент, наречен Ubuntu Tweak, който, освен многото други настройки, позволява и пренасочването на потребителските директории. В CentOS тази програма не е достъпна, така че преместването ще направим ръчно.
Първо трябва да добавим в fstab „общия“ дял. В моят случай това е sda5. Монтирал съм го в /mnt/shared вместо в класическата точка за монтиране /media, защото искам дискът да е „невидим“ за Nautilus:


Следващата стъпка е да преместим всички директории на новото място:
$ mv ~/Documents /mnt/shared
В Мрежата не се препоръчва да се мести ~/Desktop („преместете, ако знаете какво правите!“), като не съм се задълбочавал за причините за това.
След това единият вариант е да използваме xdg-user-dirs-update инструмента, като с него променим пътя към потребителските директории:
$ xdg-user-dirs-update --set DOCUMENTS /mnt/shared/Documents
Това трябва да повторим за всички директории - Music, Videos и т.н. След --set името на директорията трябва да е с главни букви и да отговаря на средната част от съответния параметър в ./config/user-dirs.dirs (напр. XDG_DOCUMENTS_DIR). Другият вариант е съответния файл да се редактира ръчно:


След това трябва да се използва $ xdg-user-dirs-gtk-update за да се „уведоми“ GTK за извършените промени и това да се отрази в Places:
$ xdg-user-dirs-gtk-update
След това отново трябва отново да се използва $ xdg-user-dirs-update без параметри:
$ xdg-user-dirs-update
При мен промените не се показаха, затова ръчно редактирах ~/.gtk-bookmarks:


В този файл можем да добавим по-разбирами имена (aliases), т.е. съответният ред да стане нещо подобно:
file:///mnt/shared/Music Любимата ми музика
След това вместо безличното „Music“ в Places и Nautilus ще се изобразява „Любимата ми музика“.
Сега домашната ми директория е празна (с изключение на Desktop директорията), затова добавих символни линкове за всяка от потребителските директории:
$ ln -s /mnt/shared/Documents Documents
Това не е задължително, но чисто субективно сметнах, че по тази навигацията между отделните директории ще бъде по-лесна.


Източници:

Коментари

Популярни публикации от този блог

Проектиране на кемпер с VehiPlan

Оливер Колонж (Oliver Collonge) написва през 2011 г. втора версия на безплатната програма за дизайн на кемпери VehiPlan . Според автора тя е писана и трябва да работи под Windows 2000/Vista. Пробите показват, че работи нормално и под Windows 7 и 10. След като свалите архива (zip) можете да го разархивирате в C:\Windows\Program Files (x86)\. Програмата е с френски интерфейс и затова са необходими още няколко файла - vb6fr.dll , comdlg32.ocx & mscomctl.ocx . Тези файлове се поставят в C:\Windows\SysWOW64\. Comdlg.ocx се поставя в C:\Windows\System32\. След това е необходимо да се стартира Command Prompt (cmd - като администратор) и да се изпълни командата: regsvr32 %systemroot%\system32\comdlg32.ocx Ако възникне някакъв проблем, по-нова версия на файла може да се свали от тук . След това трябва да направим препратка към C:\Program Files (x86)\VehiPlan-2-0-0\VehiPlan.exe за по-удобно стартиране, която да поставим на работния плот или друго подходящо място. В архивния файл на програмат

Диаграма на Гант с електронна таблица

Диаграмата на Гант се състои от ленти, ориентирани успоредно на времевата ос. Всяка лента представлява отделна задача в проекта (вид работа), краищата ѝ — началния и крайния момент на изпълнението  ѝ, а дължината ѝ - продължителността на задачата. Тези диаграми могат да се използват и за други, не точно производствени, цели - например да покажат заетостта на учебна зала. Когато представянето на данните е регулярна задача може да се използва специализиран софтуер като GanttProject, но за инцидентна визуализация можем да се справим с „подръчни средства“. Сега ще покажем как с електронна таблица (LibreOffice Calc) ще визуализираме времето, за което няколко служители са работили във фирмата: Изходните данни са в няколко колони: Продължителността на трудовия стаж в дни определяме с формулата D2=C2-B2, като я копираме за всеки последващ ред. На 6-и ред съответно с функцията MIN и MAX определяме минимална и максимална дата в таблицата, а на 7-и ред - записваме начална (1.1.1989) и

MD5 и SHA-1 хеш алгоритми

MD5 (от „message-digest“) криптографският алгоритъм е създаден през 1991 г. от проф. Роналд Райвест и за първи път е публикуван през април 1992 г. Целта му е да замени компрометирания MD4 алгоритъм, който не е достатъчно сигурен. В последствие се оказва, че и MD5 не отговаря на съвременните изисквания за сигурност и може да бъде разбит. MD5 е построен върху конструкцията на Merkle–Damgård и генерира шестнайстично число със фиксиран размер от 32 символа (128 бита) за входящо съобщение с произволна дължина. Идеята е да се създаде уникален идентификатор за съобщението, който да гарантира неговата истинност. Например: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog") = 9e107d9d372bb6826bd81d3542a419d6 Дори малка промяна, напр. добавя не точка в края на входящото съобщение би трябвало да генерира нов уникален идентификатор: MD5("The quick brown fox jumps over the lazy dog . ") = e4d909c290d0fb1ca068ffaddf22cbd0 Дължината на вход